CAN DOSTLARIMIZ ONLARA EMANET
Dünya Veteriner Hekimler Günü, farklı temalarla kutlanan bir gündür. Her yıl, nisan ayının son cumartesi gününe denk gelir. Veteriner hekimlerin hayvan, toplum ve çevre sağlığına katkılarını ve bu anlamlı göreve sahip hekimleri anmak için Dünya Veteriner Hekimler Günü güzel bir fırsattır. Veteriner hekimlik yalnızca hayvanları hastalıktan korumak değil, aynı zamanda acı çeken ve kendini anlatamayan hayvanların sesi olmaktır. Fiziksel ve ruhsal açıdan büyük bir sorumluluk taşıyan veteriner hekimleri, bu sene 30 Nisan 2022 tarihinde kutlanacak olan Dünya Veteriner Hekimler Günü’ne özel bir içerik ile hatırlayalım.
Dünya Veteriner Hekimler Günü, her yıl farklı bir tema üzerine yoğunlaşır. Veteriner hekimlik; çalışma alanı oldukça zor, zahmetli, riskli ve stresli bir olan bir iş koludur. Veteriner hekimler bu zorlu şartlarda gerek fiziksel gerek zihinsel olarak zorlu süreçler yaşar. Buna rağmen büyük bir özveri ile görevlerini yapmaya devam ederler. Veteriner hekimler bu bağlamda fiziksel ve mental sağlıklarını korumak için birtakım desteklere ihtiyaç duyar. Güçlü ve dayanıklı olmak, veteriner hekimin tek başına alacağı bir sorumluluktan ziyade bir iş birliği gerektirir. Bu da meslektaşlarının desteği ile gerçekleşir. İşte bu amaçtan yola çıkarak, 2022 Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün teması “Veteriner hekimin zorluklarla mücadele gücünün arttırılması” olmuştur. Bireysel mücadele bir yere kadar yapılabilir. Bir süre sonra destek gerekecektir. İşte bu noktada veteriner hekimlerin zorluklarla mücadele edebilmesine yönelik çalışmalar yapılması, başlıca gündem maddesi olacaktır.
En eski çağlardan beri, insanoğlu hayvanlarla hep iç içe bir yaşam sürmüştür. Hayvanların da tıpkı insanlar gibi bakım ve beslenme gibi temel ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar genel bir çatı altında toplanmayı gerektirir. Veteriner hekimliğin doğuşu bu ihtiyaçların gündeme gelmesiyle daha da önem kazanır. Hayvanların hastalıklardan korunması ve iyi bakılması fikri, veteriner hekimliğin yayılmasına neden olmuştur. Avrupa’da ilk veteriner okulu Fransa’da kurulmuş, veteriner hekim Claude Bourgelat tarafından 1762 yılında açılmıştır. Ülkemizde ise ilk veteriner hekimliği öğrencileri, eğitim ve öğretimine 23 Ekim 1842 yılında başlamıştır. Veteriner hekimliği, tarihin en eski mesleklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Tarihler 1889’u gösterdiğinde ise Mülkiye Baytar Mektebi (Sivil Veteriner Okulu) kurulmuştur. Okul, ilk mezunlarını 1893 yılında vermiştir.
Veteriner hekimlik mesleği, bilinen en eski mesleklerden biridir. Ülkemizde 1842 yılına uzanan bir öyküsü vardır. Türkiye, ilk mezunlarını 1893 yılında vermiştir. Bu mezunların içinde şair Mehmet Akif Ersoy da vardır. Bilindiği üzere Mehmet Akif Ersoy aynı zamanda bir veteriner hekimdir. Türkiye’nin ilk kadın veterineri ise Merver Ansel’dir. Merver Ansel, ülkemizde yetişen ilk kadın veteriner hekimdir. 1935 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun olarak “İlk Türk Kadın Veteriner Hekim” ünvanını almıştır. Merver Ansel’in yanı sıra Sabire Aydemir de dönemin adından söz ettiren kadın veteriner hekimlerindendir. 1937 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun olan Sabire Aydemir, Bakteriyoloji Uzmanı ünvanını almıştır.
Dünya Veteriner Hekimler Günü aynı zamanda veteriner hekimler arasındaki iş birliğini de kuvvetlendirir. Bu iş birliğinden doğan yeni fikir ve oluşumlar hem hayvan sağlığını hem de çevreyi koruyan temelleri oluşturur. Hayvanların huzurlu ve sağlıklı olmasında çok önemli bir rolü olan veteriner hekimler kimi zaman çok zorlu şartlarda görevlerini yapmaktadır. İşte Dünya Veteriner Hekimler Günü gibi özel günlerde bu mesleğin takdiri gün yüzüne çıkmış olur.
3,512 okunma